Over Openluchtbad Zwolle

Het Zwolse Openluchtbad is sinds 1994 rijksmonument. Het is in 1933 gebouwd door architect JG Wiebenga, met twee 50 meterbaden, 2 ondiepe baden en 2 peuterbaden, alles in volledige symmetrie en in bouwstijl Het Nieuwe Bouwen. Dames en heren zwommen in die tijd apart, dat is nu nog terug te zien in de bouw. We spreken ook nog steeds over het damesbad (banen) en herenbad (recreatiebad). Om het bad te kunnen blijven exploiteren is de ‘Vereniging Openluchtbad Zwolle’ opgericht. Zij heeft in 1992 na overleg met de gemeente en voorzien van een gedegen exploitatieplan het Openluchtbad volledig overgenomen.

Iedereen kan lid worden. De vereniging weet het bad al meer dan dertig jaar te exploiteren door de inzet van vrijwilligers. Elk jaar als ze het abonnement verlengen tekenen leden in voor een aantal uren vrijwilligerswerk per seizoen. Daarnaast zijn er 100 vaste vrijwilligers die zich extra inzetten. Dat deze formule werkt, blijkt uit het feit dat de vereniging gemiddeld 6000 tot 8000 leden telt.

Het bad heeft ruimschoots bewezen in een behoefte te voorzien. Afhankelijk van een goede of slechte zomer passeren er jaarlijks tussen de 60.000 tot 90.000 bezoekers de poort van het zwembad. In hete zomers gaan we ruim over de 100.000.