Over Openluchtbad Zwolle

Het Zwolse Openluchtbad is sinds 1994 rijksmonument. Het is in 1933 gebouwd door architect JG Wiebenga, met twee 50 meterbaden, 2 ondiepe baden en 2 peuterbaden, alles in volledige symmetrie en in bouwstijl Het Nieuwe Bouwen. Dames en heren zwommen in die tijd apart, dat is nu nog terug te zien in de bouw. We spreken ook nog steeds over het damesbad (banen) en herenbad (recreatiebad). Om het bad te kunnen blijven exploiteren is de ‘Vereniging Openluchtbad Zwolle’ opgericht. Zij heeft in 1992 na overleg met de gemeente en voorzien van een gedegen exploitatieplan het Openluchtbad volledig overgenomen.

Iedereen kan lid worden. De vereniging weet het bad al meer dan dertig jaar te exploiteren door de inzet van vrijwilligers. Elk jaar als ze het abonnement verlengen tekenen leden in voor een aantal uren vrijwilligerswerk per seizoen. Daarnaast zijn er 100 vaste vrijwilligers die zich extra inzetten. Dat deze formule werkt, blijkt uit het feit dat de vereniging gemiddeld 6000 tot 8000 leden telt.

Het bad heeft ruimschoots bewezen in een behoefte te voorzien. Afhankelijk van een goede of slechte zomer passeren er jaarlijks tussen de 60.000 tot 90.000 bezoekers de poort van het zwembad. In hete zomers gaan we ruim over de 100.000.

Beheer

Tijdens het badseizoen zorgt het team van beheerders voor de dagelijkse gang van zaken. In 2023 bestaat het team uit Henri Freie, Romi Kampen (hoofdbeheerders), Silke Beljaars en Dineke van de Pol. Bij dit sterke en ervaren team zijn jullie deze zomer van harte welkom!

Bestuur

Het bestuur van de Vereniging heeft in 2024 zes leden: Rinette van der Vliet (voorzitter), Willem Hornstra (penningmeester), Maud Kamphuis (secretaris), Richard Haddering, Erik Keijl en Pepijn Simonetti. De foto’s van Richard, Erik en Pepijn zullen binnenkort ook hieronder te zien zijn.

Vrijwilligerswerk leden

Het vrijwilligerswerk dat hoort bij het gewone lidmaatschap spreek je af op het moment dat je een abonnement afsluit. Er zijn veel verschillende klussen, maar we hebben de meeste mensen nodig voor schoonmaak en toezicht. Per (gezins) abonnement voert éénpersoon de taak uit. Voor leden die door een beperking dit niet kunnen of leden vanaf 70 is een vrijstelling mogelijk. De minimum leeftijd voor het werk is 16 jaar. Bij gezinnen waarvan alleen (jonge) kinderen lid zijn, doen ouders het vrijwilligerswerk.

Vaste vrijwilligers

Naast de ‘gewone’ vrijwilligers zijn er ca 150 mensen ‘vaste vrijwilligers’ Vaste vrijwilligers zijn leden die (belangeloos) een bepaalde taak of functie uitvoeren. Ze verrichten minimaal 30 uur vrijwilligerswerk per seizoen, sommigen doen een veelvoud. Het werk van deze vaste vrijwilligers is heel divers: onderhoud en techniek, (leden)administratie, organiseren van activiteiten, het runnen van Het Winkeltje, communicatie, etc. Vaak zijn er concrete vacatures. Zit daar niets voor jou bij? Of wil jij je op een andere manier inzetten? Neem gewoon een keer contact op met het bestuur, bestuur@openluchtbadzwolle.nl 

Als vaste vrijwilligers ben je altijd geïnformeerd over wat binnen het Openluchtbad speelt of gaat spelen, onder andere via een aparte nieuwsbrief. Iedere werkgroep heeft een coördinator en een bestuurslid als aanspreekpunt. Aan het eind van het seizoen kunnen vaste vrijwilligers hun abonnementsgeld terugvragen bij de penningmeester.