Het Zwolse Openluchtbad is sinds 1994 rijksmonument. Het is in 1933 gebouwd door architect JG Wiebenga, met twee 50 meterbaden, 2 ondiepe baden en 2 peuterbaden, alles in volledige symmetrie en in bouwstijl Het Nieuwe Bouwen. Dames en heren zwommen in die tijd apart, dat is nu nog terug te zien in de bouw. We spreken ook nog steeds over het damesbad (banen) en herenbad (recreatiebad). Om het bad te kunnen blijven exploiteren is de ‘Vereniging Openluchtbad Zwolle’ opgericht. Zij heeft in 1992 na overleg met de gemeente en voorzien van een gedegen exploitatieplan het Openluchtbad volledig overgenomen.

De vereniging weet het bad al 29 jaar te exploiteren door de inzet van wel 100 vaste vrijwilligers en onze leden. Iedereen kan lid worden van de vereniging. Je verplicht je dan wel tot een aantal uren vrijwilligerswerk per seizoen. Dat deze formule werkt, blijkt uit het feit dat de vereniging gemiddeld 6000 tot 8000 leden telt.

Het bad heeft ruimschoots bewezen in een behoefte te voorzien. Afhankelijk van een goede of slechte zomer passeren er jaarlijks tussen de 60.000 tot 90.000 bezoekers de poort van het zwembad. In de warme zomer van 2018 waren dat zelfs 110.000 bezoekers!

Rinette van der Vliet
Rinette van der VlietVoorzitter
Maud Kamphuis
Maud KamphuisSecretaris
Willem Hornstra
Willem HornstraPenningmeester
Vincent van Asperen
Vincent van AsperenLid
Hans Molenaar
Hans MolenaarLid