COLLEGE B & W GEEFT WIEBENGA IN 1931 OPDRACHT EEN PLAN UIT TE WERKEN VOOR EEN ZWEMBAD

HET OPENLUCHTBAD
IN BEELD

Over ons

Het Zwols Openluchtbad is een begrip in de stad. Als rijksmonument, maar meer nog als vertrouwde plek voor een frisse duik en spetterend vermaak. Sinds de Vereniging Openluchtbad Zwolle het bad in 1992 overnam van de gemeente, weten elk jaar zo’n 80.000 bezoekers ons te vinden.

Al 29 jaar zetten vele vrijwilligers zich enthousiast in. Met jaarlijks ca 6000 tot 8000 leden blijkt de vereniging en de vrijwilligersformule een groot succes. Iedereen kan lid worden en is daarmee welkom in ons zwembad. Ieder lid verricht een aantal uren vrijwilligerswerk per seizoen. Verplicht vrijwillig dus. Zo houden we samen het hoofd boven zwembadwater…

HET NIEUWE BOUWEN

Het Openluchtbad stamt uit 1933 en is door J.G. Wiebenga ontworpen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Er zijn zes baden; twee 50 meter baden,  twee 30 meter baden en twee peuterbaden. De bassins en duiktorens zijn in symmetrie ontworpen en vroeger was het dames- en herengedeelte gescheiden. In 1989 besloot de gemeente tot sloop van het bad, maar werd het bezet door fanatieke Zwollenaren die dit wilden voorkomen. Zo kwam er een alternatief plan waarbij het bad bijna volledig door vrijwilligers in stand zou worden gehouden. Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds het geval en zo genieten er elke zomer duizenden Zwollenaren van deze “oude dame” die in 1994 als rijksmonument is erkend.