Geschiedenis

Ons Openluchtbad is een begrip in de stad en daarbuiten. Als rijksmonument, maar vooral als vertrouwde plek voor een frisse duik en spetterend vermaak. Het zwembad bestaat dit jaar 90 jaar!

Gebouwd in 1933

Het is gebouwd in 1933. Voor het ontwerp had het Zwolse college van B&W in 1931 opdracht gegeven aan architect J.G. Wiebenga. Er zijn zes baden: twee 50 meter-baden, twee 30 meter-baden en twee peuterbaden. Alles is dubbel uitgevoerd, want in de jaren ’30 van de vorige eeuw zwommen dames en heren nog apart. Het hele ontwerp – de bassins en de duiktorens – is symmetrisch, volgens de bouwstijl Het Nieuwe Bouwen. Sinds 1994 is dit unieke bad een rijksmonument.

Bovenstaande beelden uit 1935 zijn geleverd door verzamelaar Ron Wessels (https://lezenoverzwemmen.nl).

Gered door bezetters

Dat we nog steeds genieten van dit monumentale bad, hebben we te danken aan een aantal bevlogen Zwollenaren. Zij kwamen in actie nadat de gemeente in 1989 had besloten tot sloop. Een maandenlange bezetting van het bad volgde.

Vereniging

Vanuit de actievoerders kwam er een alternatief plan, waarbij het bad bijna volledig door vrijwilligers in stand zou worden gehouden. Om het bad te kunnen blijven exploiteren is de ‘Vereniging Openluchtbad Zwolle’ opgericht. Zij heeft in 1992 na overleg met de gemeente het beheer en de exploitatie van het Openluchtbad overgenomen.

Vrijwilligersformule groot succes

Sindsdien weten elk jaar zo’n 80.000 bezoekers ons te vinden. Met jaarlijks ca 6000 tot 8000 leden blijkt de vereniging en de vrijwilligersformule een groot succes. Iedereen kan lid worden en is dan welkom in ons zwembad. Ieder lid verricht een aantal uren vrijwilligerswerk per seizoen.
In 2022 hebben we het 30-jarig jubileum van de Vereniging Openluchtbad Zwolle gevierd. In 2023, in het 90ste jaar van het bad, is een kunstwerk onthuld ter ere van de bezetters en vrijwilligers van het eerste uur. Dit beeld is gemaakt door de beroemde Zwolse kunstenaar Ronald A. Westerhuis.

monument voor de krakers