Op zaterdag 28 augustus stond Wilbert Jansen aan de start van de Gelreman. De 27-jarige Zwollenaar doneerde eind vorig jaar een nier aan zijn schoonmoeder. Wilbert deed mee aan de triathlon om te laten zien dat je met één nier prima kan leven. Hij hoopt dan ook een inspiratiebron te worden voor anderen die een nier willen doneren.

De psychomotorisch therapeut liet zich voor de donatie goed informeren. Toen hij besefte dat de risico’s van nierdonatie gering zijn besloot hij een nier af te staan aan zijn, aan een nierziekte lijdende, schoonmoeder.

Tijdens de onderzoeken bleek de bloedgroep van Jansen niet te passen bij zijn schoonmoeder waardoor een directe donatie onmogelijk werd. Er werd gekozen voor een cross-over traject. De nier van Jansen werd bij een geschikte ontvanger getransplanteerd en zijn schoonmoeder kreeg een nier van een andere donor.

Na de donatie herstelde Jansen voorspoedig. In de eerste weken na de operatie mocht hij niet tillen en binnen vier weken was hij weer pijnvrij. Jansen besloot om de hele wereld te laten zien dat je prima kan leven met één nier. Volgens hem is het meedoen aan een triathlon de ultieme manier.

Naast 180 km fietsen en hele marathon (42 km + 195 m) lopen moest er bij een triathlon ook 3,8 km worden gezwommen. Wilbert besloot lid te worden van het Vereniging Openluchtbad Zwolle om te trainen voor het zwemonderdeel.

Regelmatig was hij dit jaar in de vroege uurtjes te vinden in ons bad. Na honderden baantjes te hebben gezwommen was hij klaar voor de start van de Gelreman.

Voor de start wist hij nog niet zeker of hij de finish zou halen. “Het gaat enorm zwaar worden, mijn lichamelijke conditie is goed en het zal echt aankomen op fitheid en de mentaliteit om niet op te geven.” En dat bleek, iets meer dan elf uur na de start kwam Jansen over de eindstreep. “Het is zeer goed gegaan. Ondanks dat ik bij het zwemmen al last kreeg van mijn enkel, liep ik de pijn eruit bij het hardlopen. 1:35 uur gezwommen, 5:52 uur gefietst en 3:34 uur gelopen. Totaal heb ik er 11:19 uur over gedaan!”

Of hij nog een keer mee gaat doen aan een triathlon weet hij nog niet. Wat hij wel zeker weet is dat het zwemmen in het Openluchtbad hem goed is bevallen. Wilbert heeft dan ook besloten om lid te blijven.

Wilbert heeft zijn eigen serie, genaamd ‘Leven op 1 maNier’ gemaakt. Wie hem en de Nierstichting wil steunen kan hem volgen op https://levenop1manier.nl/.