Het Openluchtbad Zwolle is open! Met inachtneming van een aantal corona maatregelen die zowel voor personeel als badgasten gelden. Bij Actueel lees je de belangrijkste regels per doelgroep. Het Openluchtbad is toegankelijk voor leden, en introducés tot en met 17 jaar. Bedrijfszwemmen is dit jaar niet mogelijk wegens het reserveringssysteem voor leden, we hopen de zwemmende werknemers in 2022 wel te mogen verwelkomen. Onze maatschappelijke partners zoals het Autismehuis, RonaldmcDonald etc kunnen met hun begeleiders in 2021 wel komen zwemmen. Zij ontvangen hierover een mail van onze ledenadministratie. Leden van 18+ kunnen zwemmen in tijdsblokken van 1 uur (met 15 minuten omkleed- en wisseltijd en ervoor en erna). Het vroege vogel zwemmen is dit jaar uitgebreid van 7 tot 10 uur. Dus ook dan kun je 1 uur zwemmen (excl. omkleedtijd). Je kunt je inschrijven via de button reserveren. Let op: door te reserveren geef je aan dat je op het moment van zwemmen geen klachten hebt. Mocht je klachten krijgen dan vragen wij je om je reservering te annuleren.

Hieronder vind je de meest gestelde vragen en antwoorden. Deze lijst wordt steeds geactualiseerd.

Hebben de versoepelingen van 5 juni nog gevolgen voor het bad?

De binnendouches mogen open:) Verder had het Openluchtbad al heel veel mogelijkheden vanaf het begin van het seizoen uitgebreid. Voorlopig moeten we nog steeds registreren wie binnen is ivm een eventuele corona besmetting. Ook hebben we in het huidige zwembadprotocol nog te maken met een maximum aantal zwemmers per m2. Hierdoor zitten we vooralsnog wel aan de reserveringen vast voor volwassenen. We zijn in nauw overleg met de Gemeente Zwolle hierover, dus als er iets verandert geven we dit aan op deze website en in de nieuwsbrief voor leden.

Moet ik (behalve een abonnement nemen) nog iets extra’s doen om te kunnen zwemmen?

Ja, vanwege de corona-maatregelen mag je als volwassene (18 jaar en ouder) alleen zwemmen als je vooraf hebt gereserveerd.  Dit is nodig om te kunnen registreren hoeveel mensen per uur binnen zijn. In ons banenbad kunnen we 70 zwemmers per tijdsblok kwijt. We hebben een speciaal online-reserveringssysteem hiervoor aangeschaft, zie button reserveren op de homepagina. Je kunt inschrijven voor een uur zwemmen, plus een kwartier omkleedtijd vooraf en achteraf. Kinderen en jongeren t/m 17 jaar hoeven niet te reserveren.

Hoe vaak kan ik me inschrijven?

Je kunt je in eerste instantie voor 2x per week inschrijven, voor een periode van telkens 2 weken. Je kunt je inschrijven voor jezelf en voor elk ander gezinslid van jouw abonnement. Ieder lid heeft recht op 2x zwemmen per week. Je kunt je inschrijven tot 30 minuten van tevoren. Let op: je kunt dan niet meer annuleren. Heb je hulp nodig bij het inschrijven? Mail dan helpdesk@openluchtbadzwolle.nl of bel 038 – 454 9393 (tijdens openingstijden).

Als het slecht weer is, kan ik mijn inschrijving dan annuleren?

Je kunt je inschrijving annuleren tot 30 minuten van tevoren. Na een annulering heb je weer recht op een andere keer zwemmen in dezelfde week. Realiseer je dat boeken niet vrijblijvend is. Als je reserveert en niet komt zwemmen, houd je wel een plekje bezet dat een ander lid had willen benutten.

Mag je vaker dan 2x per week komen zwemmen als volwassene?

Bij slecht of matig weer is het banenbad lang niet altijd gevuld met 70 zwemmers. Mensen komen niet opdagen terwijl ze wel gereserveerd hebben. Terwijl er ook fanatieke zwemmers zijn die graag meer dan 2 keer per week komen zwemmen, ook als het regent. Om deze zwemmers tegemoet te komen, hebben we net als vorig jaar de mogelijkheid om tot 15 minuten voor aanvang naar het bad te komen, alleen als je ziet dat er nog voldoende inschrijfplekken zijn in het banenbad. Bij de kassa wordt gecontroleerd of er daadwerkelijk nog last minute plekken zijn en zij zullen je dan naar binnen laten. Maar vol = vol, dus houd er rekening mee dat het niet altijd lukt. En sluit aub achteraan in de rij als je net uit het zwembad komt. Om zoveel mogelijk mensen gebruik te laten maken van deze gelegenheid, mag je maximaal 2x achter elkaar een tijdsblok gebruiken.

Moet je 1,5 meter afstand houden in het water?

Nee dat is niet nodig. Er is voldoende ruimte in ons bad om op veilige afstand van elkaar te zwemmen. We laten circa 11 mensen per baan toe. Voor ouderen en mensen in de risicogroep die wel 1,5 meter afstand willen houden, is de bredere baan 1 beschikbaar. Voor en na het zwemmen; op de tribunes of de ligweide geldt de 1,5 meter afstand wel. Banenzwemmers kunnen de linker ligweide (aan de kant van het banenbad) en de tribunes gebruiken om na hun baantjes op te drogen of lekker te zonnen of een krantje te lezen.

Zijn de peuterbaden open?

Ja voor onze jongste gasten en hun ouders zijn de peuterbaden open. Je moet dan als ouder wel een abonnement hebben en 1,5 meter afstand houden van andere volwassenen, ook op de ligweide.

Zijn kinderen zonder diploma ook welkom?

Jazeker! Onze jongste badgasten zonder diploma kunnen zich vermaken in de peuterbaden, ouders mogen daar mee het water in. Je moet als ouders dan wel lid zijn. Ben je al te groot voor het peuterbad maar heb je nog niet je diploma? Dan ben je welkom in het ondiepe bad, met zwembandjes om (verplicht) en onder toezicht van een ouder. Die mag dan wel mee het water in. Je krijgt van de lifeguard een polsbandje zodat we kunnen controleren dat er niet teveel zwemmers tegelijk in het water zijn.

Mag ik als ouder mee als mijn kind nét zijn diploma heeft en nog niet helemaal zwemvaardig is?

Voor kinderen die net hun A-diploma hebben is het fijn en veilig als een ouder op de kant staat, op 1,5 meter onderlinge afstand. Ouders mogen niet mee het water in. Dat mag alleen als je kind géén diploma heeft. Wil je als ouder een baantje zwemmen? Schrijf je dan in voor een tijdsslot via reserveren.

Zijn de toiletten en douches toegankelijk?

De toiletten zijn gewoon open. Sinds 5 juni mogen ook de binnendouches weer gebruikt worden. Ook kun je gebruik maken van de buitendouches. Let dan wel op de 1,5 meter afstand tot elkaar. De toiletten en gebruikte sanitair wordt regelmatig schoongemaakt door onze vrijwilligers.

Mag je je omkleden in de kleedhokjes?

De kleedhokjes kun je voor en na het zwemmen gebruiken. Je hoeft dus niet meer thuis alvast je badkleding onder je kleding aan te trekken. De volwassenen kunnen de kleedhokjes aan de ‘dameszijde’ van het bad gebruiken (aan de kant van het banenbad) en de kinderen en jongeren kunnen zich omkleden in de kleedhokjes van de herenzijde (recreatief bad). Bordjes wijzen de weg.

Mag ik op de tribunes zitten of zonnen op de ligweides?

Ja, dat mag als het maar binnen jouw gereserveerde zwemuur is en op 1,5 meter afstand van elkaar. Na het zwemmen/zonnen heb je een kwartier om je weer aan te kleden en het zwembad te verlaten. Je kunt ook iets korter zwemmen en langer zonnen als je wilt. We vragen alle leden mee te werken aan een vlotte doorstroming. Dat is in het belang van de volgende groep, die ook graag wil zwemmen. Kinderen en jongeren t/m 17 jaar kunnen zonder 1,5 meter afstand op de tribune aan de rechterkant zitten of op de ligweide achter en rechtsvoor.

Kan ik ervoor kiezen om niet voor al mijn gezinsleden de abonnementen verlengen?

We zijn een vereniging en volgens de statuten moet je je lidmaatschap hebben opgezegd vóór 1 december. We hebben dit jaar de regels zoveel mogelijk versoepeld voor al onze doelgroepen. Zonaanbidders zijn ook welkom, als ze maar reserveren. We rekenen op je steun en solidariteit. Als we steeds minder leden krijgen, kunnen we het Openluchtbad op langere termijn niet open houden. We hebben je nodig als lid en als vrijwilliger. Ook in slechte tijden! Dus als het even kan hopen we dat alle gezinsleden lid blijven. Als je er wel voor kiest om niet alle abonnementen te verlengen, realiseer je dan wel dat gezinsleden dan volgend jaar opnieuw lid moeten worden en dat ze een nieuwe pas moeten aanschaffen.

Kan ik het Openluchtbad steunen in de vorm van een donatie?

Heel graag! We hebben ieders steun hard nodig. Door het verlies aan leden in 2020 hebben we financieel een slecht jaar gedraaid. Ook 2021 wordt weer een aangepast jaar zoals het er nu uitziet. Je kunt ons steunen door je huidige abonnement te verlengen (het voordeel daarvan is dat je lid blijft en je pas geldig blijft), maar je kunt daarnaast een vrijwillige bijdrage doen aan de vereniging Openluchtbad Zwolle, via NL18 ABNA 0523 4272 71 ovv eventueel lidmaatschapsnummer en naam rekeninghouder. Heel erg bedankt!

Mogen jongeren van 13 t/m 17 jaar nog steeds vrij zwemmen zonder reservering vooraf?

Ja gelukkig wel! Kinderen en jongeren hoeven niet vooraf te reserveren en mogen gewoon lekker komen zwemmen als ze zin hebben in een duik. Mits je gezond bent natuurlijk! Kinderen en jongeren hoeven niet de 1,5 meter afstand hoeven te houden van elkaar. Op de achterste ligweide mogen alleen kinderen en jongeren komen. Op de voorste ligweide of tribunes aan de rechterzijde mag je ook lekker chillen.

Mag je een plankje of flippers gebruiken bij het zwemmen?

Eigen zwemmateriaal gebruiken mag, zolang je het alleen voor jezelf gebruikt.

Meer informatie

Deze pagina wordt met enige regelmaat aangevuld met nieuwe vragen en antwoorden. Ook als er iets verandert aan de overheidsmaatregelen dat van invloed is op het zwemmen in het Openluchtbad, dan zullen wij dat melden. Voor vragen kun je het best mailen naar ledenadministratie@openluchtbadzwolle.nl of bellen met 06 4786 4541. Bij geen gehoor word je teruggebeld. Voor vragen over het reserveringssysteem mail helpdesk@openluchtbadzwolle.nl